Tryckkostnaden styrs av flera parametrar såsom upplaga, format, sidantal och papperskvalitet. Varje titel har sina unika förutsättningar och därför är det svårt att ge ett generellt pris. Men för att du ska ha någonting att utgå ifrån har vi räknat fram två exempel. Observera att priset per bok endast är ett ungefärligt och under nedan givna förutsättningar.
Exempel 1: Mjukband i en upplaga om 500 exemplar. Format 135 x 210 mm. Svartvit inlaga, 256 sidor tryckt på 100 g obestruket papper. Omslag i 4-färg. Inklusive frakt till Förlagssystem. Ca. 45 kronor/styck.
Exempel 2: Hårdpärm/kartonnage i en upplaga om 1000 exemplar. Format 170 x 240 mm. Inlaga med 4-färgstryck, 224 sidor tryckt på 130 g bestruket papper. Omslag i 4-färg, tryckt på bestruket papper. Inklusive frakt till Förlagssystem. Ca. 60 kronor/styck.
För ett kostnadsförslag behöver du lämna följande uppgifter: Bokens upplaga, format, bandtyp (hård- eller mjukpärm osv.), beräknat antal sidor, papperskvalitet, och ifall inlagan ska vara svartvit eller färg. Därtill behöver vi bokens titel, önskad leveransadress samt dina kontaktuppgifter. Du kan gärna använda vårt digitala offertformulär så återkommer vi så snabbt vi kan.
Ja, självklart! Kontakta oss så pratar vi igenom vad som behövs för ditt projekt och sedan kan du få ett kostnadsförslag.
Tel: 035-144150
E-post: info@bullsgraphics.se
Ja, absolut – de flesta texter skrivs ju i Word eller motsvarande ordbehandlingsprogram. Men för att bli en tryckt bok måste textfilen först bearbetas och monteras i ett layoutprogram, exempelvis Adobe InDesign, där texten ”bryts” om för att passa formatet samt eventuella bilder och illustrationer placeras (observera att dessa måste monteras som högupplösta och separata filer). För att boken ska bli snygg, och fram för allt läsbar, bestäms även typsnitt, marginaler och radavstånd, samt andra typografiska element innan filen exporteras som en högupplöst och tryckfärdig pdf-fil. Kontakta oss om du behöver hjälp med formgivning och sättning så lämnar vi ett prisförslag!
En bok kan nästan göras i vilket format som helst, men här är några av de vanliga som trycks hos Bulls Graphics: 110 x 178 mm (ett vanligt pocket-format), 135 x 210 mm (används ofta till s.k. storpocket, och kallas ibland för lilla romanformatet). 148 x 210 (ett vanligt A5-format) och 210 x 297 (vanligt A4). 155 x 235 mm (traditionellt romanformat). 170 x 240 mm (vanligt fackboksformat). Observera att alla bokformat motsvarar bokens inlaga, alltså inte formatet på pärmen vilken ofta görs några mm större än själva bokblocket.
Ett ekonomiskt format innebär att du får ut så många sidor som möjligt på varje tryckark och därmed minimalt med spill när papperet renskärs vid efterbearbetningen. De vanliga bokformaten utgår från tryckpressens pappersark och eftersom vi mestadels använder offset-teknik är arkformatet ca. 70 x 100 cm. De allra mest ekonomiska formaten motsvarar således A4- och A5-formaten. Men kom ihåg att ett maximalt utnyttjande av ytan inte nödvändigtvis är detsamma som en typografiskt snygg eller läsvänlig bok.
Det är bokens bredd över ryggen som beräknas utifrån inlagans tjocklek och behövs för att veta hur stort omslagets original ska vara (se även pärmskiss). Det görs genom att multiplicera inlagans antal blad (antal sidor delat med två) med papperets tjocklek i micron (μm). Kontakta oss så hjälper vi dig att få fram korrekt ryggbredd för din bok och aktuella bandtyp
Pärmskiss är en ritning som visar ett uppslag med omslagets olika mått: baksida + ryggbredd + framsida samt eventuella flikar och vilket utfall det ska vara. Den behöver du när du gör originalet till omslaget i ditt layoutprogram. När du vet inlagans exakta omfång gör vi en pärmskiss för just din bok och valda bandtyp.
Utfall kallas det som i trycket ligger utanför det färdigskurna formatet. Om till exempel en bild eller färgplatta ska gå ända ut i kanten på sidan, så behövs lite marginal när boken sedan trimmas (skärs i rätt format). För att undvika att det blir en vit kant behöver bilden tryckas utfallande, alltså några mm utanför det egentliga formatet. Vanligtvis behövs 5 mm utfall för inlaga och 15 mm för omslag.
Kapitälband är ett färgat dekorband av tyg som fästs mellan inlagan och pärmen på en inbunden bok och syns vid ryggens ovan- och nederkant. Det döljer något av bindningen men fyller i övrigt ingen funktion. Men det kan vara mycket dekorativt – antingen i en avvikande kulör eller som en diskret detalj. Kapitälband finns i randigt eller enfärgat i många olika kulörer.
För- och eftersättsblad, ibland förkortat FoE, är det papper som binder ihop bokens pärm med inlagan, det s.k. bokblocket. Originalet består av sammanlagt åtta sidor: fyra fram och fyra bak, varav alla sidor är synliga utom de två som limmas mot pärmens fram- respektive baksida. Vanligtvis används ett lite tjockare papper eftersom det hjälper till att skapa stabilitet. Bladen går att trycka, kanske i ett mönster eller med ett motiv, eller så väljer man ett infärgat papper i någon effektfull kulör.
Klot är en benämning på det slag av tyg som används inom bokbinderi. Klot kan användas till att klä bokens rygg eller till hel- eller halvklädda pärmar (så kallat klotband).
Laminat läggs ovanpå trycket på ett omslag för att skydda trycket och göra det mindre känsligt för slitage. Det finns många slags laminat att välja på, där matt eller blankt är de två vanligaste alternativen. Men det finns även soft-touch som ger en sammetslen känsla, anti-scratch som gör omslaget mindre känsligt för repor, och laminat med struktur (till exempel linneprägling) som kan ge papperet en taktil känsla.
Ett obestruket papper saknar bestrykning och har därför en lite ”ruffare” känsla. Papperet finns i flera färgtoner, till exempel naturvitt eller gultonat. Används ofta till textböcker på grund av papperets höga läsbarhet.
Bestruket papper har fått ett skikt av krita och andra fyllmedel för att ge en slätare och finare yta. Det klarar mer tryckfärg och har bättre bildåtergivning med mer svärta i mörka partier. Bestruket papper finns i olika kvaliteter, till exempel silk, satin och gloss. Används ofta till böcker med illustrationer och bilder.
Mattbestruket papper har också en bestrykning men utan att vara glansigt. Känslan liknar mer ett obestruket papper och har god läsbarhet, men fortfarande bättre bildåtergivning än ett obestruket. Används ofta till böcker som kräver en kombination av hög läsbarhet och god bildåtergivning.
Opacitet anger hur genomskinligt papperet är. Ju högre värde (anges i procent) desto mindre genomskinligt är papperet och ju mindre lyser trycket igenom till nästa sida.
Mjukband är den enklaste och billigaste bandtypen och används till exempelvis pocketböcker. Omslaget består av ett tjockt och böjligt papper (eller tunn kartong), oftast med tryck på bokens utsida och ibland även någon efterbehandling såsom prägling eller partiellt uv-lack. Boken görs antingen limmad eller trådbunden.
Danskt band är ett mjukband med flikar som viks in, vilket gör bandet något stadigare än ett mjukband utan flikar. Flikarnas bredd kan variera men är ofta två tredjedelar av bokens totala bredd. Flikarna är en tacksam yta för att förmedla information om exempelvis boken eller författaren. Precis som ett vanligt mjukband kan omslaget efterbehandlas för olika effekter och kan vara limmad eller trådbunden.
Kartonnage är ett hårt bokomslag där bokens pärmar består av en kraftig papp som kläs antingen med papper som man kan trycka på eller med tyg, ett så kallat klot. Det här är den allra vanligaste typen av band. Det är vanligt att man använder prägling och folie, laminat eller någon annan effekt på pärmen. Kan göras limmad eller trådbunden.
Förlagsband kallas en hårdbandsbok som förses med ett skyddsomslag, det vill säga ett tryckt papper som viks kring bokens pärmar. Titeln trycks och folieras ofta på själva pärmens rygg, medan skyddsomslaget är mer bearbetat och trycks i 4-färg. Kan göras limmad eller trådbunden.
Klotband är egentligen detsamma som hårdband/kartonnage men betyder att pärmen helt eller delvis klätts med ett tyg, ett så kallat klot. Kan göras limmad eller trådbunden. Se även klot.
Flexband, ibland kallat flexoband, kallas en bindning som ser ut som en hårdpärmsbok men vars pärmar är mjukare och mer flexibla. Precis som en vanlig hårdpärmsbok görs omslaget något större än själva inlagan, och du har också samma möjlighet att välja kapitälband, läsband och för- och eftersättsblad.
En wire-O-bindning är ungefär samma sak som en spiralbindning, det vill säga att sidorna och omslaget är ihopbundna med en stålwire i stället för att limmas eller trådbindas – alltså ungefär som ett kollegieblock. Skillnaden mellan wire-O och spiralbindning är hur själva stålwiren är utformad. Vid spiralbindning perforeras först arken och därefter träs en spiralformad metalltråd genom hålen innan ändarna låses. Fördelen med spiralbindning är att uppslagen faller upp bra och hela sidorna blir överskådliga och lättlästa. Används med fördel vid till exempel produktion av manualer eller notböcker.
Att bokens rygg är limmad eller trådbunden beskriver hur de tryckta och falsade pappersarken är ihopsatta för att bilda det bokblock som sedan placeras innanför omslaget.
Prägling innebär att materialet får en nedsänkt eller upphöjd del (beroende på om präglingen görs från fram- eller baksidan). Präglingen görs med en specialtillverkad kliché, ungefär som en stämpel. Det kallas blindprägling. En nedsänkt folieprägling innebär att en folie (färgad eller transparent) samtidigt pressas ned i underlaget med hjälp av klichén. Det görs för att skapa extra effekt, till exempel på bokens titel eller författarens namn.
Foliering innebär att en folie appliceras på papperet. Precis som vid nedsänkt folieprägling, men utan att ytan blir nedsänkt.
Partiell uv-lack innebär att endast en del av den tryckta ytan lackas. Det görs, oftast på bokomslag, för att accentuera en utvald text, en titel eller bild. Namnet uv kommer av att man torkar lacken med hjälp av ultraviolett ljus.
Med färgmängd menas den totala mängd färg, mätt i procent, som trycks på ett papper. Om den sammanlagda mängden färg blir för hög, riskerar trycket att inte torka som det ska, och det kan då uppstå ”smet” mellan sidorna. Om man till exempel anger 100% av varje CMYK-färg så blir det sammanlagt 400% färg, vilket är en för hög färgmängd. Bulls Graphics rekommenderar en maximal färgmängd om 300%. Du kan hämta våra profiler och joboptions här ”lämna material”.
Digitalt provtryck är en utskrift av tryckoriginalet som simulerar hur trycket blir i själva tryckpressen. Det görs oftast på bokens omslag och/eller enstaka sidor från inlagan för att få en uppfattning om hur färger och bilder kommer att se ut i tryck. Vi använder en 6-färgs Epson provtrycksskrivare med bläckstråleteknik. Eftersom skrivaren kan skriva ut i sex färger, till skillnad från tryckpressens fyra färger, kalibreras skrivaren enligt samma ISO-standard som tryckpressen vilket gör att färgerna ändå blir rättvisande. Man ska dock komma ihåg att provtryckspapperet har en behandlad yta som inte helt motsvarar obestruket papper. Ska boken tryckas på obestruket papper kan det därför vara en god idé att i stället göra ett pressprovtryck.
Ett pressprovtryck (på engelska ibland kallat wetproof) är ett eller flera ark som trycks på rätt papper och i samma tryckpress som hela boken sedan kommer att produceras i. På arket/arken kan man lägga upp ett representativt urval av bilder, enstaka sidor eller färgplattor och på så sätt bilda sig en uppfattning om det färdiga resultatet.
Med e-bok avses numera digitala textfiler i EPUB-format (förkortning av Electronic PUBlication) med filändelsen .epub. EPUB-formatet innebär att innehållet kan optimeras för olika plattformar såsom läs- och surfplattor, datorer eller mobiltelefoner.
För närvarande är epub2 det vanligast använda standardformat som stöds av alla digitala plattformar samt distributörer av e-böcker i Sverige. Formatet fungerar för alla textböcker som tillåter text att flöda fritt även när läsaren anpassar typsnitt, textstorlek, radavstånd och liknande. Bilder kan bifogas som separata bildsidor, men inte anpassas efter hur texten flödar.
I den nya standarden epub3, som håller på att ersätta epub2, finns två alternativ: Flödande layout (standard) eller Fast Layout. Epub3 erbjuder större möjligheter att använda bild, ljud och annat interaktivt material, men har än så länge vissa begränsningar i distributionsledet på den svenska marknaden.
Nja. Än så länge har böcker med många bilder – typ barnböcker, kokböcker och liknande –sina begränsningar i epub2-formatet. Rena textböcker lämpar sig allra bäst, men som sagt kommer epub3-standarden att erbjuda större flexibilitet. Ett alternativ kan vara att skapa en blädderbar pdf-fil, där text och bild kan kombineras i en fast layout.
Idag finns många utmärkta program för att själv göra e-böcker, så har man möjlighet och intresse så kan man absolut göra det! Men om man hellre lägger sin energi på annat, är det enklast att låta oss göra den.
Lite beroende på hur innehållet ser ut, är kostnaden cirka 1.500 kronor för en epub2-fil.
För en textbok behövs egentligen bara en sammanhängande pdf-fil av bokens inlaga och ett omslag. Önskar ni specifika önskemål angående metadata och SEO – kontakta oss så berättar vi mer.
Här är en enkel checklista över vad du själv kan göra:
Det är exemplar av varje titel som produceras och som enligt lag måste arkiveras hos de så kallade plikt- eller friexemplarsbiblioteken för bland annat forskningsändamål. Vi skickar alltid så kallade pliktex till de sex universitetsbiblioteken i Göteborg, Linköping, Stockholm, Lund, Uppsala och Umeå samt till Kungliga biblioteket. Detta sköter vi utan extra kostnad för dig som kund.